Crypto. Un nou capitol.

In luna Martie am inceput sa ma documentez despre o lume despre habar nu aveam ca exista.

Cryptomonede, sau cryptovalute, Bitcoin, Ethereum, etc. Am incercat sa diger cat de mult continut am gasit. Informatia pe care am gasit-o nu a fost dispersata deloc intr-un mod linear si, de multe ori, s-a intamplat ca in momentul in care am crezut ca am inteles ceva, sa ma intorc din drum.

Despre Bitcoin mai auzisem si inainte. Din pacate, numai rele. Ba spalare de bani, ba trafic, ba droguri, ba carne vie, ba arme. In opinia celor care imi povesteau despre Bitcoin, era mama rautatilor. Cumva din cauza asta am si stat deoparte.

In seara asta, dupa jumatate de an in care am fost autodidact, m-am intors la o conferinta despre cryptomonede. Pe cat de mare a fost asteptarea acestei conferinte, pe atat de mare a fost dezamagirea.

Organizarea a fost una agreabila, o sala de conferinte incapatoare in cadrul unui hotel ce mandru sade ca reper in centrul capitalei.

Cred ca asteptarile au fost mari din partea audientei. Sala a fost plina, din ce am vazut in stanga-dreapta media de varsta cred ca a fost undeva la 30-35 ani, si din cate am observat reactiile audientei nu au fost tocmai pozitive. Cel putin cele care au incercat sa se faca auzite. Desi imi recunosc atitudinea impertinenta, nu m-am putut abtine sa nu dau ochii peste cap cand am auzit motivatii de genul “eu sunt in asta ca sa fac bani”, CFD-uri, ba chiar m-a mai si busit rasul cand am auzit de Pilonul II de pensii ca referinta.

Nu precizez numele persoanelor invitate, fiindca mi se pare irelevanta, asa cum fac abstractie si de locatie, sau firma organizatoare. Sunt convins, ca cel putin 20% din sala aceea plina de oameni, aveau mai multe cunostiinte, chiar si tehnice, fata de cei ce au fost invitati sa tina microfonul in mana.

Cei 4 crai de la Rasarit. Nu am sa ii descriu in ordinea in care au vorbit, ci in ordinea preferintelor personale. In functie de cat de mult mi s-a ridicat tensiunea in functie de mesaj.

  1. Un stimat domn, relativ in varsta, cu experienta financiara, in sfera CFD-urilor, care vorbea despre Bitcoin ca si cum ar fi auzit destul de recent despre asta, a aratat cu mandrie un grafic de tranzactie cu frecventa inalta, o referire la ce se poate intampla in 60 de secunde in epoca internetului, o paralela cu bula imobiliara, si alte bule, comparand Bitcoinul ca instrument financiar cu Pilonul II/III de pensii ca sa concluzioneze cumva pe o nota sceptica, neintelegand de unde vine valoarea acestei monede. Nu doar ca partea lui de prezentare a declansat ridicari din sprancene, dar doi membri ai audientei au vrut sa intervina, dar au fost rugati sa astepte.
  2. Un alt domn, ceva mai tanar, cu experienta de 10 ani, daca am retinut bine, in trading (Forex), care in toata onestitatea lui a admis ca el nu analizeaza ce si cum, si cea mai buna (si singura) unealta pe care o putem avea la dispozitie este graficul evolutiei BTC/USD. Desi mi-a displacut atat atitudinea, cat si mesajul, m-am bucurat nespus momentul in care dupa ce a incheiat fraza in care se referea la grafic, a intervenit o problema tehnica si am ramas in fata cu un mare albastru.
  3. Un domn cu un mesaj mai pertinent, nu cred ca are relevanta faptul ca dansul nu este roman, dar care a adaugat informatii concrete si cate ceva de actualitate. O referire la istoricul BTC, la cum a fost cand era +$10 si cum a crescut, a mentinat un viitor fork pe Bitcoin (BTC), la care a adaugat si un rezumat trist si adevarat al comportamentului bancilor, despre care a afirmat ca nu lucreaza pentru clienti, ci in propriul interes, dobanda neacoperind nici macar inflatia, etc. ceea ce e normal sa justifice de ce din ce in ce mai multi din clientii lui se orienteaza catre crypto. Desi indemna expunere la cryptovaluta (nu 100%, pe sistemul “nu-ti pune toate ouale in acelasi cos”) nu inteleg de ce imediat a adus in discutie parteneri, brokeri, si de ce e util sa faci tranzactii cu crypto printr-un tert fiindca nu ai avea nici un fel de dovada a tranzactiei.
  4. Al 4-lea, un adevarat fan, deloc tehnic, dar foarte sincer si bineintentionat, mi-a placut cel mai mult. Cu o mica poveste ca introducere, referire la tatal lui, la imprimanta de facut bani, si cum a inceput sa mineze, undeva prin 2013. Sper spre binele lui ca nu a trebuit sa faca prea multe cumparaturi din crypto de atunci si pana acum. A starnit un rand de aplauze, la care participat si eu, cand a insistat sa dea o scurta replica domnului care povestea despre tranzactii cu frecventa inalta si Pilonul II-III de pensii.

Atat de multe, in atat de putin timp. Cred ca 40 de minute am stat in sala, din momentul in care a inceput conferinta. Atat am putut, dupa care m-am ridicat si am plecat. Imi parea rau ca ma pusesem atat de in fata, dar macar nu eram singurul care a plecat. M-am simtit razbunat in momentul in care la iesire am auzit replica asta intr-o discutie:

“Nu e ca si cum nu stiam unde venim”.

Asa ca sunt optimist. Nu am sa cred ca mesajul vorbitorilor a fost croit cum trebuie, sunt convins ca suntem mai sus de atat si sper ca majoritatea audientei din sala era ceva mai informata decat stimabilii prezentatori, iar daca nu sunt, sa se informeze pe parcurs.

Trecand informatiile pe care le-am auzit cat timp am stat in sala prin filtrul personal si facand o comparatie cu ce stiam in momentul in care am inceput sa ma informez, pot spune ca rezultatul conferintei a fost mai degraba unul de dezinformare pentru cei la inceput, sau pentru cei care privesc lumea cryptovalutei cu scepticism. Conferinta asta a aratat doar cate forme poate lua lacomia, fara sa iei in calcul aspecte pozitive ale tehnologiei.

Cu toate ca multi sunt de parere ca daca nu se fac bani si daca nuanta speculativa a cryptovalutelor se va dilua atunci implicit adoptarea in masa a tehnologiei va fi amanata foarte mult timp. Timpul ne va spune si asta, iar asta in sine poate fi subiectul unei discutii/unui articol.

Nu exista foarte mult continut in limba romana pe subiectul asta, pentru multi poate nici nu este necesar. Nu sunt vreun guru, nu sunt o persoana tehnica, dar incerc pe cat posibil sa fiu la zi cu ce se intampla. Urmaresc vlogguri ale unor persoane pe care mi le-am luat ca repere, si le consider de buna credinta, citesc despre crypto, sunt abonat la newslettere, am un mic portofoliu, si sunt foarte entuziasmat de tot ce se intampla. Cu siguranta daca ati ajuns sa cititi aceasta postare, probabil ati cautat ceva legat de crypto in limba romana. Daca va framanta ceva, lasati o intrebare, si am sa incerc sa va raspund cat mai prompt posibil. O sa incerc in viitor sa mai postez continut despre crypto.

O seara buna!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s