Despre cum sa nu faci un concurs de design…Made in RO

Acum o săptămână s-a lansat concursul pentru logoul Capitalei. O lansare cu ceva mai puțină gălăgie decât m-aș fi așteptat, având în vedere că premiul este în valoare de 50.000 Lei. Sunt curios să văd și de ce un asemenea concurs nu a fost ceva mai bine promovat.

Din start vreau să incep prin a mă autocritica. Sunt un fraier. Un optimist. Chiar și dupa ce m-am mai fript la alte concursuri de la noi, ce mi-au lasat un gust amar, așa cum multe alte lucruri ne lasă.  Nu cred că va rezulta de aici un val de reacții, dar anticipez că mai orice concetațean ce va avea răbdarea să citească acest articol va gândi “dar la ce căcat te-ai fi așteptat?”.

Revenind după această mică paranteză, simt nevoia să adaug și puțin context în jurul acestui subiect.

DACĂ NU TE INTERESEAZĂ SĂ AFLI DESPRE CONCURSUL PENTRU LOGO REALIZAT DE COMISIA EUROPEANĂ ÎN ROMÂNIA…SCROLL PÂNĂ LA ”…4 LUNI MAI TÂRZIU”.

Un frustrant precedent

A fost o dată ca-n povești… 1 ianuarie 2017 și, odată cu această zi, sărbătorirea a 10 ani de România în Uniunea Europeană, #10aniROinUE, eveniment în cinstea căruia Comisia Europeană a organizat în luna decembrie (drrrrrrrrrrrrrrum rrrrrrrrrrolls) un concurs pentru realizarea unui logo.

După ce s-a terminat concursul am avut acel gust amar și mi-am zis că ar fi un subiect bun de discutat dar, așa cum ni se întâmpla tuturor, viața ne iese în cale, se mai întamplă una-alta, #noapteacahoții, niște proteste, după care apele se liniștesc, oftezi, te resemnezi că trăiești în țara în care trăiești, și treci mai departe.

Pe scurt, ce am avut de comentat la concursul #10aniROinUE:

Organizarea defectuoasă

Ca să nu spun chiar primitivă, din punctul meu de vedere, în contextul în care pentru a te înscrie era necesar să descarci un formular, să îl printezi, semnezi, scanzei, și să îl trimiți la o adresă de email, fără să ai vreun fel de confirmare că totul este în regulă. Pentru a fi sigur că nu am lucrat degeaba la propunere am rugat prin email să mi se confirme că au fost primite fișierele.

Lipsa de transparență

Alegerea unui câștigător urma să se facă în 2 etape:

  1. Un juriu trebuia să aleagă 10 propuneri din cine știe câte.
  2. Norocoasele 10 au fost puse la mila popularității de pe Facebook, dar combinată cumva cu voința juriului. Cam cum se vede în extrasele următoare:
Se vor acorda punctaje de la 1 la 25 pentru fiecare dintre Criteriile de Jurizare pentru Etapa punctării de către Juriul desemnat de Organizator şi se vor aduna toate punctajele, punctajul maxim care poate fi obținut de un Logo în Etapa punctării de către Juriul desemnat de Organizator urmând să fie 75 de puncte.
Etapa punctării pe Facebook 
Logo-urile calificate pentru a doua etapă de punctare vor fi postate pe pagina de Facebook a Organizatorului, urmând ca Logo-urile să fie punctate pe baza reacțiilor exprimate de public pe pagina de Facebook a Organizatorului pentru fiecare Logo în parte.
Pentru punctare vor fi luate în calcul următoarele reacții: like, love, haha și wow. Reacțiile sad și angry NU vor fi luate în calcul pentru punctare sau pentru alt scop.
Pentru Logo-ul care a primit cel mai mare număr de reacții se va acorda punctajul maxim de 25 de puncte iar pentru pentru celelalte Logo-uri punctajul se va calcula dupa algoritmul: Nota (n) = (Număr reacții / Numărul cel mai mare reacții) x 25. Punctajul final obținut “n” va fi între 0 – 25 puncte.
https://ec.europa.eu/romania/content/regulament_concurs_logo_10_ani_in_un_ro

Sunt de părere că, de cele mai multe ori, votul majorității nu reprezintă și cea mai bună opțiune (am încercat să mă abțin, și să nu fac o paralelă, din nou, la situația politică actuală). Din procesul ăsta de jurizare înțeleg că scopul principal al concursului a fost mai degrabă promovarea paginii și a evenimentului, decât identificarea unui logo “relevant, original, și atractiv”, care să ne reprezinte în vreun fel.

În orice caz, prin lipsa de transparență nu mă refeream la jurizare, ci la faptul că nici măcar noi, participanții, nu am putut vedea într-o galerie online, un album pe Facebook, orice, celelalte variante.

Până la urmă, era vorba despre un concurs de identate vizuală, al cărui rezultat avea să fie folosit într-un context european pe parcursul întregului an. Instituțiile noastre au dat dovadă de lipsă de viziune (ca să mă exprim diplomat) și au preferat o soluție pe genunchi, o încropeală rapidă, care ulterior dă mai multe bătăi de cap celorlalți… un scenariu oarecum românesc.

M-am răzgândit…

Planul inițial al articolului era să fac doar o scurtă referire la #10aniROinUE, ca apoi să aduc în vizor concursul organizat de Primăria Capitalei (acum în plină desfășurare) a cărui finalitate speram că nu se va lovi de ignoranța politică, construcție de mult timp devenită  pleonasm.

Nu mi-a ieșit. În schimb, mi-am găsit inspirația în momentul în care am căutat o serie de comentarii (prin care mai mulți participanți ne arătam nemulțumiți nu doar de câteva dintre variantele finaliste, dar mai mult de lipsa de transparență) și am decis că merită o descriere mai detaliată.

În momentul în care am cerut să vedem celelalte variante participante la concurs, răspunsul adresat în stilul Ctrl+C & Ctrl+V fiecărui comentariu în parte a fost că dacă dorim clarificări să le solicităm prin email la adresa concursului.

Reactii

Ceea ce este egal cu 0. Ce poate fi mai ușor de ignorat în ziua de astăzi dacă nu un email? (îmi pare rău pentru voi că nu sunt vlogger, probabil v-ar fi amuzat să vedeți cât de furios am început să tastez, amintitindu-mi de toată povestea asta).

Disclaimer

Poate în clipa de față vă gândiți că sunt hater. Și nu ați fi foarte departe de adevăr, dar nu din cauză că nu am câștigat, sau că nu am fost în cei 10 finaliști (premiul de 700 Euro + o tabletă grafică nu este prea impresionant pentru un concurs de design), ci pentru că jurizarea nu mi s-a părut una corectă.

Atâta timp cât unele logouri ce au ajuns în finală, fie au avut greșeli (nu corespundeau nici măcar regulilor de folosire a simbolurilor Uniunii Europene – cele 12 stele), fie au fost acuzate de către alți participanți cum că ar fi copiate, îmi rezerv dreptul de a pune la îndoială calitatea deciziei membriilor juriului și de a-mi exprima această părere.

În plus, cu stelele orientate aiurea sau nu, a fost un concurs cu un proces de înscriere mult prea complicat pentru standardele actuale (în contextul în care totuși ai habar că Facebook are mai nou ”reacții” și nu doar ”like”), care exprimă nivelul la care se află birocrația noastră și, pe lângă jurizarea discutabilă, s-a finalizat într-o lipsă de transparență și răspunsuri defensive, orice încercare de dialog public fiind adresată cu o invitație în culisele Inboxului, departe de văzul lumii.

Apreciez în schimb faptul că, și la 3-4 luni de zile după ce a avut loc concusul, postarea încă exista, cu bune și rele, inclusiv comentariile negative… sau poate nu au aflat încă de opțiunea de a le șterge.

…4 luni mai târziu

Acum că ați văzut cum s-a făcut un concurs de design în România la sfârșit de 2016, să vedem cum este organizat un același tip concurs, dar de către o altă instituție.

Subiectul este diferit, și se simte și în valoarea premiului. Dacă pentru logoul #10aniROinUE premiul a fost 700 Euro + o tabletă grafica… în total să zicem 1000 Euro, aproximativ 4.500 Lei, iată că logoul capitalei valorează mai mult decat înzecit, 50.000 Lei.

Da, da, da, știu. Veți spune că logoul pentru #10aniRoinUE ar avea o utilizare limitată, un an, ori logo-ul capitalei va avea o viață mai lungă, iar dacă brandul turismului românesc a costat sute de mii de euro, atunci 50.000 Ron este o nimica toată. (vă amintiți cât de “bun” a fost anul 2013 pentru brandingul românesc? dacă nu, vă dau un refresh -> Articol Jurnal.ro – Cea mai scumpă frunza)

Buuun. Concursul s-a anunțat prin februarie, am dat de el întâmplător pe un site de stiri și am așteptat 20 Martie, data lansării oficiale, și am tot așteptat.

Nu am văzut, nu am auzit nimic. Liniște. După câteva zile am întrebat (pe ceea ce sper că este pagina oficială Facebook a Primăriei Municipiului București) dacă acest concurs e pe bune. Am așteptat, mi s-a dat cu seen, mai aștept, mai întreb o dată, ca să mi se dea din nou cu seen…Untitled-1

Mestecă și apoi înghite

Numai bine că înainte să mă apuc de scris am mai făcut o căutare. Îmi era teamă să nu  mănânc ce nu trebuie.

Pe un alt site de stiri am găsit aceași referire la concurs. Începea să sune promițător. După întreaga situație cu “fake news” mă gândeam că poate și concursul putea fi o știre falsă deși, atâta timp cât există un document semnat și ștampilat de Primăria Generala, nu prea ar fi avut cum.

În același document se menționau și instituțiile de unde urma să fie aleși membrii juriului.

ssss

După ce mi-am confirmat că am fost hater față de Primăria Municipiului București, chiar dacă mi-au dat cu “seen” și m-au ignorat. Probabil și-au zis că sunt bătut în cap dacă nu sunt în stare să citesc pe pmb.ro, cu scris mic, tabul cu “Concurs Logo Reprezentativ”.

The game it’s on

Așadar, au lansat concursul.

Am înțeles și faptul că dacă faci un concurs cu un premiu de 50.000 Lei nu îți mai rămân bani pentru puțin marketing și o pagină dedicată, în care să te înregistrezi și să uploadezi liniștit niște fișiere.

M-am liniștit și am început să citesc regulamentul, nerăbdător să mă apuc de treabă, moment în care m-am lovit de o situație mult mai tristă decât cea din Dec 2016.

Acu-i acu’

Un regulament, în care încă nu este menționat juriul (aici sunt încă optimist, poate fiindcă în primul anunț este menționat că unul din membrii juriului va fi de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”… Doamne ajută!), dar în care se vorbește foarte detaliat despre cadrul legal, despre premiu, cum cei 50.000 Lei sunt o sumă bruta, deci după ce se vor tăia taxele, marele premiu va fi tot mare, dar puțin mai mic.

Același regulament mai descrie și cum trebuie să fie fișierele pe care le trimiți, EVIDENT la o adresă de email, care nu doar că a fost creată pentru concurs, dar vor avea acces și toți membrii juriului, eliminând astfel orice fel de anonimat asupra participanților și propunerilor.

La finalul documentului, drept CADOU, este o anexă care este de fapt un formular de înscriere, care, EVIDENT, va trebui printat, semnat, scanat, și atașat mailului, pe care îl trimiți la aceeași adresă de email special creată și accesibilă tuturor membrilor juriului.

Art. 10 Pentru înscrierea la concurs a PARTICIPANŢILOR a fost creată adresa de email logo@pmb.ro , la care vor avea acces toţi membri juriului, iar înscrierea este validă dacă PARTICIPANŢII au respectat cumulativ următoarele condiţii:
(1) au completat şi semnat, în mod corespunzător, cu toate datele solicitate, FORMULARUL DE ÎNSCRIERE publicat pe site-ul http://www.pmb.ro, rubrica ANUNŢURI;
(2) au propus pentru CONCURS un sigur LOGO;
(3) au transmis un e-mail, la adresa de email logo@pmb.ro, care să aibă atașate, inclusiv sub forma unei arhive, FORMULARUL DE INSCRIERE şi unul sau mai multe fisiere în care să se regăsească propunerea unui LOGO care să respecte toate cerințele din prezentul REGULAMENT.

Poate ar trebui menționate următoarea clauză…

ART. 42 Informaţiile cu privire la LOGO-urile înscrise la concurs sunt confidenţiale cu excepţia informaţiilor despre LOGO-ul care va fi declarat câştigător după finalizarea CONCURSULUI.

Vreau să fiu sigur că am înțeles corect… TOATE logo-urile înscrise vor fi confidențiale, cu excepția celui care va fi ales câștigător. Drăguț.

Acum parcă suna mai bine varianta cu vot pe Facebook, măcar puteai vedea, parțial, cine ce a făcut.

Iar felul în care este formulată clauza e) din același Art. 38 al aceluiași regulament deja mă face să râd isteric. Paradoxal, ca participant trebuie să trimiți unui grup de oameni (unknown so far), toți având acces la aceeași adresă de email, fără să existe niciun fel de anonimat, dar cu pretenția ca Logo-ul să nu fie prezentat unei terțe persoane.

e) nu a adus la cunoştinţă publică, nu a postat/publicat online sau offline şi/sau nu a prezentat vreunei terţe persoane LOGO-ul înscris în CONCURS şi nu o va face înainte de desemnarea Participantului Caştigator;

De data asta trebuie să îmi declar optimismul învins. Speram că se va organiza mai bine, dar văd că s-a reușit realizarea unui concurs cu uși închise, al cărui inevitabil deznodământ va fi că opinia publică, pe bună dreptate, va ofta gândind că “a câștigat cine a trebuit să  câștige”…

 

 

1 thought on “Despre cum sa nu faci un concurs de design…Made in RO”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s