Pauza publicitara #2

Luna trecuta, dupa ce mi-a stat destul de mult pe creier (dar intr-un moment de neasteptata inspiratie), mi-am dat cu parerea despre doua campanii publicitare.

Interesanta experienta si, daca inspiratia nu m-a lasat balta, o sa revin din cand in cand cu subiecte pe aceasi tema.

Weekendul asta am iesit din casa. Nu am intrat deja in perioada de hibernare, dar sunt bucuros ca m-am motivat sa ies la un photowalk, chiar doua as putea spune.

Mergand candva agale pe Magheru, am vazut o compozitie de panouri publicitare care m-a pus pe ganduri. Dar ca sa nu arunc doar vorbe goale in www trebuia sa fac si o poza, ca sa stiti si dvs despre ce este vorba.

IMG_9134.jpg

 

Puf! Proaspat scoasa din cuptor, calda asa cum numai la Luca, Petru, Paul sau alta covrigarie gasesti.

Scuzati calitatea materialului, de data asta nu incerc sa fac fotografie ( #tryingtodoart ), iar daca imaginea nu vorbeste de la sine, am sa o ajut eu. Din fericire nu voi avea nevoie de 1000 cuvinte.

Pur si simplu nu se pupa. Nu au nici o treaba. Cif si Domestos, ‘expertii curateniei’, fie. Nu contest, nu am nici o problema cu nici unul din produse. Consider ca brandurile astea sunt destul de bine intiparite in mintea cumparatorilor oricum. Dar locul in care cineva s-a hotarat sa afiseze bannerele astea este groaznic.

Cladirea,saraca, nici cu ea nu am vreo problema. Exista si mai bune si mai rele, mai vechi sau mai noi. Pentru subiectul pe care vreau sa il abordez, nu este decat o alta cladire din Bucurestiul mai putin nou.

Parerea mea este ca oamenii astia au ratat tangential o mega oportunitate de a face o campanie buna. Cum era campania aia la un detergent, in care aveau de spalat o gigantica fata de masa/tricou si spre finalul spotului au agatat-o de fatada unei cladiri?

Cum ar fi fost daca s-ar fi apucat si ar fi reparat fatada cladirii? Nu era nevoie de o intreaga reabilitare termica de mantuiala asa cum s-au tot facut peste tot, ci doar sa repare putin tencuiala si sa dea o mana de vopsea. Observ niste decoratii pe la etajul 5, exista posibilitatea sa avem de a face cu vreun monument istoric, dar daca aia de la etajul 1 au avut voie sa se ingrijeasca de palierul lor, nu vad de ce nu ar fi posibil sa abordezi intreaga fatada? Si atunci da! Ce prezenta, un alb imaculat, portelan, cum numai Cif si Domestos ti-ar face in baie. Atunci as fi gasit o oarecare conexiune intre locul/obiectul unde sunt afisate bannerele si mesajul pe care il exprima.

Altfel, asa cum este acum, campania asta publicitara ramane la nivel de gluma proasta in buricul targului, in care au de pierdut atat produsele dornice de publicitate, cat si cladirea in sine, care mai frumoasa ar fi fara bannere pe ea. Cu atat mai mult cu cat bannerele alea ridica in slavi “Expertii curateniei”.

320 de cuvinte. M-am descurcat decent, dar parca am fost ceva mai ‘generos’ decat in povestea despre Planul de mobilitate urbana durabila Bucuresti sau campania Orange. O solidaritate arhitecturala ma indeaman sa fiu mai acid.

Continuandu-mi plimbarea pe Magheru inspre Piata Romana, de departe am vazut o frunte lata atintita la logoul Vodafone.

IMG_9147.jpg

De ce nu? Am scris despre Orange, se pare ca este suficient material si cu Vodafone pe blocuri. Ba chiar mai mult decat suficient.

Primul lucru pe care l-am observat la Vodafone in ultimele doua luni este o oarecare efervescenta in ceea ce priveste campaniile pe care le are. Una a fost cea cu un nene cu barba lunga, alta cu Matei Dima ( BRomania ), si asta cu Netflix (anuntand seriale precum Narcos si House of Cards). Zic efervescenta fiindca cel putin din punctul meu de vedere fiindca la mine la Unirii bartai bannerul cu dl barba-lunga a fost inlocuit de bartai bannerul cu House of Cards.  Intentionate sau nu, nu pot sa imi dau seama daca au vreun totusi vreun efect schimbarile si subiectele alese. Cum oricum exista trei optiuni mari si late in tara asta in ceea ce priveste telecomunicatia, lupta nu cred ca se mai da pentru awareness. Sunt curios in hartoagele care se invart pe mesele din sala de sedinta, in care poate se discuta si bugete pentru advertising/marketing,  care e directia care se vehiculeaza? Accent pe awareness? Pe noi clienti (a.k.a. clientii competitorilor), sau pe promovarea unor noi servicii existentilor clienti?

Revenim la bannerul de mult mai sus. Daca vii dinspre Universitate ai sa vezi 80% Vodafone si o frunte inghesuita in coltul din dreapta jos, iar daca vii dinspre Magheru, o sa vezi un titlu de serial, difuzat pe Netflix, si un nene fara frunte. Ce-i drept nu urmaresc Netflix, nu am auzit de Narcos, si nici pe Vodafone nu sunt, dar nu din vreun fel de aversiune, ci doar asa s-a nimerit.

Bine…daca stau un pic sa analizez, cadrul pare putin morbid, fundal negru singurul vag indiciu ca nu este un poza unui cadavru sunt ochii deschisi. Dar contrastul dintre rosu si negru, cotitura intersectiei, fac destul de evidenta diferenta intre bucata de Vodafone si cea de Netflix. Poate chiar asta era si poanta. Sper ca nu.

Apreciez faptul ca de data asta macar este o cladire in curs de renovare. Presupun ca spatiul acesta publicitar a fost la pret redus, de unde, poate, si elanul de a ocupa tot spatiul pus la dispozitie. Pentru pietoni nu-i bai, mai ales daca stai la semafor vis-a-vis, nu are cum sa iti scape, vezi poza de mai sus. Din pacate, daca esti in masina, si presupun ca traficul rutier este mai consistent decat cel pietonal in zona Romana, s-ar putea sa nu prinzi poanta bannerului. Dar daca treci de doua-trei ori prin zona, cine stie. Poate se aprinde beculetul. …

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s