Pauza publicitara

A sosit vremea sa scriu din nou. Mi-am petrecut ore bune din weekendul asta citind idei si scriind feedback-uri in limba engleza, asa ca un motiv in plus pentru o gura de aer, scrisa in limba romana, ca nu degeaba “folclorul e oxigen pentru un popor astmatic”.

Am doua subiecte, cumva sub aceasi umbrela, aceea a advertisingului. Nu sunt vreun tatic in domeniu, asta clar, dar am citit cateva carti, si inainte de asta ma intereseaza, cel putin, din perspectiva vizualului. Se mai intampla cateodata sa am si o parere despre mesaj, sau sa ma intrige.

Primul meu studiu de caz:

13254833_1036985943023783_6364332143923896504_o
Sursa: https://www.facebook.com/Planul-de-mobilitate-urbana-durabila-PMUD-Bucuresti-Ilfov

Afisul pentru Planul de mobilitate urbana durabila ( www.pmud.ro ) Bucuresti/Ilfov.

Clar, nu o sa dezbat problema mobilitatii, a urbanului, cu atat mai putin a durabilului, in Bucuresti. Avem suficiente exemple pozitive, iar negative mai putin. Din cate am observat la capitolul exemple negative, romanii considera ca noi suntem unul foarte bun.

Revenind… afisul asta face parte dintr-o mica serie, variatiune pe aceasi tema. Fundal galben, si cateva imagini cu referire la trafic rutier, aglomeratie, etc. Simplu, elegant, zice ce trebuie, vizual. Dar am o mica problema cu mesajul.

CIVILIZATIE | NU AGLOMERATIE

Ahm…pai cum sa o spun. Dar nu vad legatura. Cum corect mi se pare, inainte sa fac afirmatia asta, sa fac o cercetare rapida, iata ca din varianta online a DEX-ului aflam ca:

CIVILIZÁȚIE, civilizații, s. f. Nivel de dezvoltare materială și spirituală a societății dintr-o epocă dată, a unui popor, a unui stat etc.; cultură (materială sau spirituală); p. ext. nivel înalt de dezvoltare a unei societăți. – Din fr. civilisation.

si termenul antagonist in metafora este

AGLOMERÁȚIE, aglomerații, s. f. Îngrămădire de oameni; îmbulzeală, înghesuială, aglomerare. ♦ Așezare omenească. – Din fr. agglomération.

Deja am o pornire ceva mai solida, nu mai este ceva ce doar imi zgandarea logica.

Vedem ca CIVILIZATIA, nu este un factor al AGLOMERATIEI, desi am putea considera ca o  o societate fie ea mica sau mare, figurat vorbind, este o aglomerare de oameni. Dar asta ar insemna cumva ca daca nu ai o aglomerare de oameni nu ai civilizatie adiac, NU AGLOMERATIE = NU CIVILIZATIE.

Pare putin cam academica explicatia asta, si da, inteleg de fapt care a fost aluzia mesajului, dar daca ne gandim putin mai departe de Romania, vom vedea ca avem exemple foarte AGLOMERATE, care se intind pe toata axa de CIVILIZATIE. De la zone din Africa sau India, care POATE ni se par NE CIVILIZATE, pana la mari metropole, New York, Tokyo, Singapore, etc.

Acum, simt cumva nevoia sa ma repet. Si eu locuiesc in Bucuresti, nu suport nici eu orele de varf, nici in RATB,nici in masina, nici in metrou, dar logoreea mea are drept tinta formularea mesajului. Nu vreau sa scuz in vreun fel traficul din Bucuresti, dar ce rost avea o postare care doar ar repeta ce spune/gandim cand iesim din casa?

Ma bucur ca pe website nu am gasit imagini cu afisele astea, desi poate doar nu au avut timp sa le urce pe site, fiindca pe pagina de facebook troneaza drept imagine de cover. Ar fi fost dragut poate sa existe un material descarcabil in care sa se prezinte de fapt care este Planul de Mobilitate Urbana si Durabila, dar sper ca proiectul sa fie doar intr-o faza foarte incipienta si ca s-au grabit sa lipeasca afisele.

Ca tot am mentionat de exemple. Intamplator am dat peste un alt plan de mobilitate urbana. Pentru Barcelona. Nu m-a dat pe spate grafica, nici nu am stat sa il citesc, sunt 102 pagini, dar un document de genul asta ar fi util sa existe si in cadrul http://www.pmud.ro, nu credeti?

http://www.bcnecologia.net/sites/default/files/proyectos/pmu_angles.pdf

Bun. Am scapat de piatra asta de pe inima. Simteam nevoia sa urlu in gura mare ca Civilizatia nu are treaba cu Aglomeratia, asa cum zic ei, si ca este un slogan confuz.

Studiul de caz #2.

De data asta catre cineva mai experimentat in arta comunicarii. screenshot-2016-09-20-09-50-53

screenshot-2016-09-20-09-51-47
sursa: http://www.orange.ro

Oare in sfarsit s-a spart bula si nu mai este misto sa zici ca “imi place sa calatoresc”? Eu ma gandeam ca a devenit atat de intiparit in constienta noastra incat se subintelege ca fiecare vrea sa plece, macar pentru scurt timp, eventual pentru a ne intoarce mai deztupati la cap.

Campania asta mi-a dat mult de gandit. Nu doar pentru ca are niste ilustratii misto al caror autor nu am reusit sa il identific, dar si pentru ca e vorba de Orange.

Prima reactie a fost “Hell no!!!” Nu vreau sa cunosc/vad lumea de-acasa. Vreau sa plec de acasa, ca sa cunosc lumea. Cum altfel poti face asta? In zilele astea, cand airbnb, couchsurfing, tripadvisor, booking.com, toate sunt in floare, cand lumea calatoreste mai mult decat niciodata, cand primesc notificari frecvente cu zboruri reduse la preturi de 10-20 euro…cum sa imi mai arda sa stau acasa? Ca vorba ceea:

if-travelling-was-free-youd-never-see-me-again

Dar asta a fost prima reactie. Apoi am incercat sa fiu avocatul diavolului.

Poate au facut apel la un alt trend. Acela al realitatii virtuale, realitatii augmentate, vanzarile unor televizoare din ce in ce mai mari, si poate campania asta se adresa de fapt nu unora ca mine, ci poate a pasionatilor de canapele, a celor cu familii, a celor care nu pleaca peste hotare si se zgarcesc la a folosi roamingul, si poate isi iau o cartela locala. Am simtit ca dau peste un rationament ceva mai subtil in spatele campaniei celor de la Orange, asa ca mi-am zis ca nu e chiar o gafa.

Desi, inca simt ca mesajul este unul gresit, ca nu face apel la ceva aspirational pentru toata lumea, si anume calatoritul, dar cum altfel ai putea sa faci statul acasa atractiv? Dar de ce l-ai face? De acord, e relaxant, e bine, e caldurica, e mancarica, dar nu e ceva aspirational, chiar si daca esti familist convins. Sau daca este aspirational pentru unii, (si imi cer scuze pentru o gluma poate proasta), acei oameni carora a avea o casa este ceva la care sa aspire, pai atunci ei sigur nu se incadreaza in targetul Orange.

Nu stiu ce sa zic. Ziceti voi acum…

1 thought on “Pauza publicitara”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s